Inlägget gjort

Joan Shelley obviously puts Bourbon in her rye cookies!

Joan Shelley. Photo: Press.

Joan Shelley. Photo: Press.
On Friday Joan Shelley will grace Pustervik with her Kentuckian presence during Way Out West. Last week I shot her an email asking her about food and she gave me a cookie recipe. Yay!

What do you feel like eating right now?

A croissant and coffee. I haven’t eaten yet today and that would be divine.

Do you have any food on your rider?

We usually request fresh fruit and vegetables of any kind, smoked fish or salami, bread and cheese (it’s especially great when they get the smoked fish). Especially when you move from place to place so fast that it’s hard to get a sense of the place, it helps to get to try the local varieties of cheese, breads, or preserved fish and meat. It helps build a stronger memory.

What did you have for breakfast?

I haven’t yet, but probably will have coffee and toast, and maybe some vegetables that I have to cook before we leave for tour (mushrooms, green onions, arugula, peppers).

What’s your favorite fruit?

Watermelon.

Do you have a recipe you’d like to share with us?

I fell in love with making these Bourbon and rye cookies (since I’m from Kentucky it is mandatory we learn these kinds of things). It has rye flour and a little bit of Bourbon and then the vanilla bean and sea salt on top really makes it fragrant and lovely. Also, cookies are my favorite food!

You use 1/2 cup rye flour with 2 cups all purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 1/2 tsp salt
3/4 cup butter
1 cup dark brown sugar
1/2 cup white sugar
1 egg
2 tsp vanilla extract
1 tablespoon bourbon

Chocolate chips
Vanilla bean and coarse sea salt

After whipping the wet ingredients up and adding the dry ingredients, then the chocolate chips, I form the dough into a log and chill in the fridge for a few hours. After that I cut them into slices, garnish them with scrapes of the vanilla bean seeds and the sea salt, and cook them in a preheated 350 degree F oven (not sure what that is in Celsius!) for a few minutes, turn it down to 325F and let them get barely golden-brown on the edges. I like them soft in the middle so I don’t cook them too long, don’t want them to lose all their moisture.

joanshelley.net
soundcloud.com/joanshelley
Joan Shelley at Spotify

Inlägget gjort

Pascal vet vad det behövs för mat till ett party!

Pascal. Foto: Press.

Pascal. Foto: Press.
Min kompis Zacharias for till Stockholm i våras för att kolla när Pascal spelade för första gången på massa år. Jag frågade honom hur det var och fick Årets spelning! till svar. Peppen är alltså på topp inför Pascals spelning på Stay out west nu på fredag! Jag frågade ut Manuela, Mimmi och Isak om mat och fick svar på tal, speciellt angående partymat!

Vad är ni sugna på just nu?

Räkfrossa.

Är Tutti Frutti bästa godiset?

Nä, det är Riesen.

Vad är er favoritfrukt?

Fruktsallad.

Vad behövs för mat när det är Party?

Ost, korv (modell snackskorv), chips, snittar, landgång, mer ost, kex, fikonmarmelad, marängsviss, grillad kyckling, fransk potatissallad, stekt strömming, falukorv i ugn, morotsstavar, en god morotskaka, oliver, mer ost, smörstekt sparris, varma mackor med tallegio, en god beuf, potatismos, skaldjursplatå, hummus, rysk kaviar och lite andra tillbehör!

Har ni ett recept ni vill dela med er av?

Lägg en piggvar i ett foliepaket, ta på lite smör och en skvätt vitt vin och kör in i ugnen, typ 150 grader tills fisken ser fin ut. Servera med några goda potatisar.

Inlägget gjort

Mats Gustafsson är ALLTID sugen på souvas!

Fire! Orchestra Photo: Press.

Fire! Orchestra Photo: Press.

Nästa vecka är det dags för trion Fire! (Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werlin) att än en gång samla fler artister ur Sveriges jazzelit än det får plats på Nefertitis scen (förra gången jag såg dem fick Joachim Nordwall stå bredvid!). Platsen är Stay Out West. Tiden är nästa torsdag. Jag pratade lite med Mats Gustafsson om mat inför detta!

Hej Mats, vad är du sugen på just nu?

Jag är alltid sugen på souvas. Med trattkantareller och svart trumpetsvamp. ALLTID sugen på detta! ALLTID!

Har du någon mat-ritual du följer slaviskt?

[Ritual]
Jag försöker att inte ha så mycket ritualer för mig. Det kan stoppa upp kreativiteten, men att vässa knivarna noga innan attackerna mot livsmedlen är en fin sak! Annars handlar det mycket om vilken musik som ligger på någon av skivspelarna när jag lagar mat. Just musiken kan faktiskt påverka resultatet mycket! Men allt handlar om råvarorna, sedan spelar ritualen inte så stor roll.

Vad är din favoritfrukt?

När jag första gången smakade en färsk röd grapefrukt så tror jag att jag gröt en skvätt. Fantastiskt vad den kan göra i matlagning också! En färskpressad juice av denna magiska frukt gör mig knäsvag och stark på samma gång! Sedan är ju kärnorna en fantastisk medicin. Naturens eget penicillin! I koncentrerad form har det hjälpt mot förkylningar under många, många turnéer! ROCKIN!

Har du ett recept du vill dela med dig av?

Jag kommer spontant att tänka på en sommarsoppa som trumpeteran Lasse Almqvist bjöd på för några år sedan. Jag har utvecklat den lite, om jag kommer ihåg rätt:

Koka upp vitt vin, färskpressad citrus, vanilj fr vaniljstång, sockerlag.
Låt svalna.
Koka mycket fint riven stjälkad rabarber ett tag. Lägg i soppan.
Skiva jordgubbar som dragit i lite honung och basilika – efter smak i soppan.

En kall fantastisk sommarsoppa, som efterrätt.
Passar bra till Nina Nastasia, Lee Konitz eller Frida Hyvönen!

Peace & fire // mg

Inlägget gjort

Fifteen minutes of frame: Silence Kit

Fifteen minutes of frame: Silence Kit

Fifteen minutes of frame: Silence Kit
This past Saturday I had the Osbeck brothers over to play Fifteen Minutes of Frame. They performed under the name Silence Kit but realized there’s another band by that name in Bangkok and another in Russia so they’ll soon come up with another name! Enjoy the music and I’ll keep you posted if they change their name! Thanks again for the music Björn and Svante!

#fifteenminutesofframe: Silence Kit

Silence Kit i #fifteenminutesofframe på Llama Lloyd!

Posted by Llama Lloyd on Sunday, July 24, 2016

Inlägget gjort

Arre! Arre! Mjukglass hela dagen!

Arre! Arre!

Inför Way Out West pratar vi mat med några av banden som spelar, först ut är Malmös finest, Arre! Arre!

Vad är ni sugna på just nu?

Lidia: Pistage-glass.
Anna: Cocio, fick nyss sådant himla sug på det. 

Vad är era favoritfrukter?

Lidia: Avocado.
Anna: Passionfrukt, mmm, gott!

Äter ni mjukglass, trots att Margaret Thatcher var med och uppfann det? [Soft ice-cream on the beach]

Lidia och Anna: Nöden har ingen lag! [Har nyss fått höra att det inte verkar vara så att Thatcher var med och uppfann det trots allt.]

Vad är favoritgodiset? [Hard candy]

Lidia: Surt.
Anna: Choklad, choklad, choklad!

Odlar ni nåt själva?

Lidia: Jag bor på landet så ja, odlar jättemycket: majs, tomater, gurka, morötter m.m.
Anna: Odlar mitt klasshat.

Har ni nåt gött recept på en soppa eller bakverk som jag kan göra på kafé Llama Lloyd?

Lidia: Salmorejo, en spansk kall soppa som liknas gazpacho. Tomat, vitlök, bröd, vatten, olivolja och lite kokt ägg och serrano-skinka i små bitar på (funkar även med vegan-skinka såklart).
Anna: Kladdkakemuffins, sjukt gott ju! Är inte så bra på att baka men laga mat kan jag mer. Angående soppa så kikärtssoppa. Kikärtor, gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, viola! Och lite creme fraiche och ärtskott uppe på.

facebook.com/arrearreband
arrearre.bandcamp.com
Arre! Arre! på Spotify

Inlägget gjort

This is Head tror på insekter.

thisishead
Ikväll spelar Malmöiterna This is head på Brännö, sätt dig på en färja dit pronto, festivalen On the rocks har redan börjat! Jag har ju redan intervjuat bandet om mat en gång tidigare, så det blev bara en snabbis med Björn denna gång!

This is heads nya skiva är till största delen inspelad under en intensiv vecka på Mjörn, vad provianterade ni med för att slippa lämna stugan under denna vecka? Hade ni matdagar eller hur såg matschemat ut?

Inspelningsveckan på Mjörn var nog ingen kulinarisk höjdpunkt, men det känns bra ändå. Ibland får man helt enkelt tvinga sig själv att bara göra det man ska, i detta fallet stå i ett rum och spela musik. Det var ju bara vi fyra så om någon pep iväg in i köket tystnade musiken. Det var mycket ostsmörgåsar med vällagrad prästost och kaffe. Hemmagjord pizza och diverse pastarätter var också vanligt. När sista tonen klingat ut över fjärden och solen började gå ner avslutade vi med färska räkor, en havskräfta per medlem och ett sexpack folköl. Det var inte dumt!

Ni satt även i en trång lokal i Los Angeles när ni fick några av de första låtidéerna till skivan, har ni tagit med er nån mat därifrån?

L.A. känns ju väldigt blandat, mycket gott från många platser. Stort utbud av diverse, gärna starka, såser som tillbehör kan man sakna här hemma. Fishtacos i olika tappningar har lagats av flera i gruppen t.ex. med coleslaw, salsa fresca och chipotlemajonäs. Kanske känns LA?

Vad är nästa mattrend?

Insekter.

Inlägget gjort

Nio små band på Way out west 2015!

Waxahatchee

Jag tänkte tipsa om de några mindre akterna på Way out west! Dessa får ni ju för fan inte missa!

TORSDAG:
Savages

Kan vara världens bästa band. Det är helgerån att lägga dem 14.30 så man måste kalla in ersättare på sitt jobb, men vad fan. Till och med det är de värda. Jag missade dem när de spelade på Park Lane och kommer fan inte göra det denna gång, hur mycket Way Out West än försöker! Linné 14.30.

Courtney Barnett

Åh, jag fick gåshud när jag såg Courtney på Primavera förra året. Trots att hennes andra skiva (eller första riktiga beroende på hur du resonerar) från i år inte är hälften så bra som den förra är den en av årets bästa! Bananpiren: Magasin 105 00.00.

Viet Cong

Viet Cong är nästan lika bra postpunk som Savages. Se bara hur jag såg ut när jag såg dem senast! Andakt. Pustervik Stora 23.15.

FREDAG:
Dan Deacon

Dan Deacon live är ett band som en reser till Malmö för att se. Det är alltid dans, alltid fantastiskt jävla underbart. Rolighet i klass med Flaming Lips live. Folk 01.30.

Father John Misty

Kommer jag aldrig få se Josh Tillman, mannen som hoppade av Fleet Foxes så att han kunde få svära på skiva? Verkar inte så: Azalea 14.10.

Pins

Grymt band, speciellt live! Såg dem i nån underbar lokal i Utrecht för några år sedan. Pustervik Lilla 01.00.

OCH WAXAHATCHEE DÅ.

Se nedan.

LÖRDAG:
Hookworms

Åh, dessa har jag velat se i några år nu. Ska jag äntligen lyckas? Folk. 00.00.

Ought

Jag hade typ fyra måsten på Primavera Sound i år. Detta var ett av dem och jag lyckades ändå supa bort dem. Skjut mig eller teleportera mig till Pustervik Lilla 01.00.

Waxahatchee

Cerulean Salt häromåret var bland mina absoluta favoriter det året, när det nu var. Nya plattan Ivy Tripp har redan tre stycken fyra stjärnor-låtar i mitt iTunes, men jag hörde att hon var trist live. Jag vägrar att tro på Ola! Oklart när hon spelar? FLYTTAT TILL FREDAG Pustervik Stora Kl 00.15

Givetvis blir det lite instagrammande, men jag ska ju inte se så JÄVLA mycket så att jag helt spammar era flöden. Men ni följer väl Llaman på Insta? Det är ju där allt händer! Här händer då inte mycket, vem fan orkar blogga 2015? instagram.com/llamalloyd

Inlägget gjort

Sambil – din vän med bil!

sambilAVLANG
Välkommen till Sambils hemsida. Sambil är en ideell bildelarförening som i år firar 35 år!

Störst är vi där vi började, i Västerås, men det enda som behövs för att starta upp förening på en ny plats är en bilägare som är villig att hyra ut sin bil till självkostnadspris. Lånas bilen ut ofta kan det ge betydligt bättre bilekonomi för den enskilde bilägare och dessutom gör det att en billös kan få tillgång till en bil. Givetvis har bilägaren rätt att säga nej till eventuella billån. Enda fasta avgiften är medlemsavgiften som ligger på 120 kr/år. Sedan tillkommer självkostnadspris, vilket idag ligger på 20-37 kr/milen. Det blir med andra ord väldigt billigt!

Inlägget gjort

Sam of Diagrams loves kladdkaka!

Sam Genders of Diagrams
I’ve been busy opening up my little cafe Llama Lloyd so I’ve not taken the time to publish this little food interview, I was also thinking I would try to make the soup, I’ve bought Marmite but that’s as long as I’ve gotten. But I guess it’s time to try another soup at the cafe anyways?

Hi Sam, what do you feel like eating right now?

Actually I’ve just eaten! I had porridge with dates, prunes, raisins, almonds and pumpkin and sunflower seeds and a smoothie made with blueberries, tropical fruit and dairy free yoghurt. It’s probably the most healthy breakfast I’ve eaten in weeks! I do love an English fry up but I spent a lovely Christmas and New Year in Sweden eating and drinking the finest that your good country has to offer and I’m in serious need of a January health kick.

What breakfast suits a Gentle Morning Song?

Well, that song is all about the very, very early hours of the morning so perhaps instead of breakfast it would have to be a midnight feast. You’d need to throw a sheet over a few chairs to make a den in the front room and then huddle underneath there with a loved one and eat comfort food… Cheese sandwiches, crisps, dips, maybe some herring and potatoes roasted with garlic, lemon and rosemary. Then finish off with a little fika… Hot coffee or hot chocolate and kladdkaka.

What’s your favorite fruit?

Blueberries.

Do you have any food on your rider?

Just a few minimal heathy snacks. Pitta bread, hummus, fruit and salad.

French Onion Soup

Do you have a recipe you’d like to share with us? Maybe a cake or a soup?

Vegetarian French Onion Soup.

I think this (or something very similar) came from Cranks recipe book and was passed on to me by my friend Sylvia – it’s very easy and wonderfully warming. The croutons and grated mature cheddar are integral to the dish. I fry my croutons in butter with a little swedish herb salt (Trocomare) until crispy.

Ingredients:

Large onion x2
Oil 3 x tbsp (45ml)
Veg stock 1 + 1/2 pints. I prefer Vecon stock.
Mixed herbs 1 tsp (or whatever nice dried herbs you have to hand)
Yeast extract 1 tsp (5ml) I use Marmite.
Salt and Pepper to taste
Croutons (the recipe recommends wholemeal which is tasty but I find any bread works okay – I especially like to use white sourdough)
Cheddar cheese, grated 4oz/100g.

Method:

Finely slice the onions
Heat the oil in a saucepan and sauté the onions until golden brown. This bit can take a while, 15 mins or longer so this is a good time to put some music on.
Add the remaining ingredients.
Bring to boil.
Reduce heat and simmer for 15mins.
Serve with croutons and cheese sprinkled on top.
Serves 4 (or 2 if you have 2 portions each!) Freezes well so sometimes I’ll triple the ingredients and make a bigger batch.