Inlägget gjort

Freedom is yours if you want it. You just don’t know what you need.

Spiritualized Press Photo

Spiritualized Press Photo
”Freedom is yours if you want it. You just don’t know what you need.” – Jason Pierce

I onsdags anordnade jag den tjugonde Slörullen, en social cykeltur till olika platser i Göteborg. Denna gång cyklade vi till GBG Bamboo Bikes, några entusiaster som bygger cykelramar av bambu. Det blev en trevlig kväll och när vi satt där och snackade formulerade Dan-Eric Archer, en av grundarna av GBGBB det så fint: nyckeln till frihet är ett billigt boende.

Jag kände för att blogga denna afton. Hur får en ett billigt boende? Jag fick häromveckan ett erbjudande på en etta på 38 kvm för 2300, i Krokslätt, fast på Göteborgssidan. Det skulle vara billigare än de 2700 jag betalar för mina 26 kvm vid Wieselgrensplatsen idag. Haken var att duschen var i källaren så jag bangade det. Nu finns en tvåa med balkong för 4300 här i Gamla Kvillebäcken, som jag gillar att kalla det som en kontrast till Nya Kvillebäcken, Långängen i de flestas mun. Jag har kikat på huset, klurat ut vilken balkong det är, att den är bakom ett träd så det blir nog inte så mycket kvällssol och dagtid är jag ju på kafét. Idéer om att en tvåa skulle göra att jag skulle ”hosta” fler folk från Couchsurfing då det inte skulle innebära samma intetgörande av privatliv som det är att ha folk på soffan i min lilla etta, det skulle ju gå att stänga dörren. Det skulle även innebära att en skulle kunna hyra ut rummet och sova på soffan ibland för att dryga ut hyran. Inte för att allmännyttan skulle godkänna en sådan uthyrning, men det känns som halva Göteborg finansierar sina utlandssemestrar med AirBnb nuförtiden, så jag kanske skulle släppa på mina principer.

Jag inser att det här är i-landsproblem deluxe. Hur hamnade jag då här? 2005 hyrde jag en fyra i Bergsjön tillsammans med två vänner, på den tiden var det lättare att få tag på större lägenheter än små. Så tror jag det är fortfarande? I drygt två år bodde jag i den där fyran, jag stod på kontraktet och en polare flyttade ut för att ge plats åt en annan, till slut hade vi slut på polare som ville bo i Bergsjön och vi började hyra ut till bekanta och bekantas bekanta. Stämningen i mini-kollektivet (Mustikkakangas grannar var det officiella namnet, ”seperatistiska manskollektivet Carpe Penis” var det inofficiella) blev en annan och jag bytte fyran mot ettan jag nu har i den interna kön. En av de absolut bästa grejerna med allmännyttebolagen är dessa interna köer, där hittar du lägenheter innan de hamnar på Boplats (vilket de gör om de inte hittar någon internt).

Jag trodde att jag firade tioårsjubileum i denna lägenhet nu i sommar och tänkte styra upp ”inflyttningsfest” eftersom jag inte hade någon, men den får visst vänta tills jag räknat rätt, till nästa år. Häromåret lärde jag känna Joakim, som under universitetstiden i Linköping skrev upp sig i bostadskö i Stockholm, Malmö, Uppsala och Göteborg. Således har han lite kötid både här och där. Jag snodde idén och du får gärna sno den av mig. Sharing is caring. Jag har ingen som helst tanke på att flytta till Stockholm, men om tio år så kanske jag känner för det och då har jag en faktiskt chans att få en lägenhet. Det kostar mig några hundra om året. Nästa år fyller min systerson sjutton, då börjar jag ge honom världens tristaste och smartaste present. Treat yo’self.

Malmö
https://www.boplatssyd.se/registration-choice

Stockholm
https://bostad.stockholm.se/Minasidor/login/Registrera/

Göteborg
https://nya.boplats.se/registrera/

Inlägget gjort

Joan Shelley obviously puts Bourbon in her rye cookies!

Joan Shelley. Photo: Press.

Joan Shelley. Photo: Press.
On Friday Joan Shelley will grace Pustervik with her Kentuckian presence during Way Out West. Last week I shot her an email asking her about food and she gave me a cookie recipe. Yay!

What do you feel like eating right now?

A croissant and coffee. I haven’t eaten yet today and that would be divine.

Do you have any food on your rider?

We usually request fresh fruit and vegetables of any kind, smoked fish or salami, bread and cheese (it’s especially great when they get the smoked fish). Especially when you move from place to place so fast that it’s hard to get a sense of the place, it helps to get to try the local varieties of cheese, breads, or preserved fish and meat. It helps build a stronger memory.

What did you have for breakfast?

I haven’t yet, but probably will have coffee and toast, and maybe some vegetables that I have to cook before we leave for tour (mushrooms, green onions, arugula, peppers).

What’s your favorite fruit?

Watermelon.

Do you have a recipe you’d like to share with us?

I fell in love with making these Bourbon and rye cookies (since I’m from Kentucky it is mandatory we learn these kinds of things). It has rye flour and a little bit of Bourbon and then the vanilla bean and sea salt on top really makes it fragrant and lovely. Also, cookies are my favorite food!

You use 1/2 cup rye flour with 2 cups all purpose flour
1/2 tsp baking soda
1 1/2 tsp salt
3/4 cup butter
1 cup dark brown sugar
1/2 cup white sugar
1 egg
2 tsp vanilla extract
1 tablespoon bourbon

Chocolate chips
Vanilla bean and coarse sea salt

After whipping the wet ingredients up and adding the dry ingredients, then the chocolate chips, I form the dough into a log and chill in the fridge for a few hours. After that I cut them into slices, garnish them with scrapes of the vanilla bean seeds and the sea salt, and cook them in a preheated 350 degree F oven (not sure what that is in Celsius!) for a few minutes, turn it down to 325F and let them get barely golden-brown on the edges. I like them soft in the middle so I don’t cook them too long, don’t want them to lose all their moisture.

joanshelley.net
soundcloud.com/joanshelley
Joan Shelley at Spotify

Inlägget gjort

Pascal vet vad det behövs för mat till ett party!

Pascal. Foto: Press.

Pascal. Foto: Press.
Min kompis Zacharias for till Stockholm i våras för att kolla när Pascal spelade för första gången på massa år. Jag frågade honom hur det var och fick Årets spelning! till svar. Peppen är alltså på topp inför Pascals spelning på Stay out west nu på fredag! Jag frågade ut Manuela, Mimmi och Isak om mat och fick svar på tal, speciellt angående partymat!

Vad är ni sugna på just nu?

Räkfrossa.

Är Tutti Frutti bästa godiset?

Nä, det är Riesen.

Vad är er favoritfrukt?

Fruktsallad.

Vad behövs för mat när det är Party?

Ost, korv (modell snackskorv), chips, snittar, landgång, mer ost, kex, fikonmarmelad, marängsviss, grillad kyckling, fransk potatissallad, stekt strömming, falukorv i ugn, morotsstavar, en god morotskaka, oliver, mer ost, smörstekt sparris, varma mackor med tallegio, en god beuf, potatismos, skaldjursplatå, hummus, rysk kaviar och lite andra tillbehör!

Har ni ett recept ni vill dela med er av?

Lägg en piggvar i ett foliepaket, ta på lite smör och en skvätt vitt vin och kör in i ugnen, typ 150 grader tills fisken ser fin ut. Servera med några goda potatisar.

Inlägget gjort

Mats Gustafsson är ALLTID sugen på souvas!

Fire! Orchestra Photo: Press.

Fire! Orchestra Photo: Press.

Nästa vecka är det dags för trion Fire! (Mats Gustafsson, Johan Berthling och Andreas Werlin) att än en gång samla fler artister ur Sveriges jazzelit än det får plats på Nefertitis scen (förra gången jag såg dem fick Joachim Nordwall stå bredvid!). Platsen är Stay Out West. Tiden är nästa torsdag. Jag pratade lite med Mats Gustafsson om mat inför detta!

Hej Mats, vad är du sugen på just nu?

Jag är alltid sugen på souvas. Med trattkantareller och svart trumpetsvamp. ALLTID sugen på detta! ALLTID!

Har du någon mat-ritual du följer slaviskt?

[Ritual]
Jag försöker att inte ha så mycket ritualer för mig. Det kan stoppa upp kreativiteten, men att vässa knivarna noga innan attackerna mot livsmedlen är en fin sak! Annars handlar det mycket om vilken musik som ligger på någon av skivspelarna när jag lagar mat. Just musiken kan faktiskt påverka resultatet mycket! Men allt handlar om råvarorna, sedan spelar ritualen inte så stor roll.

Vad är din favoritfrukt?

När jag första gången smakade en färsk röd grapefrukt så tror jag att jag gröt en skvätt. Fantastiskt vad den kan göra i matlagning också! En färskpressad juice av denna magiska frukt gör mig knäsvag och stark på samma gång! Sedan är ju kärnorna en fantastisk medicin. Naturens eget penicillin! I koncentrerad form har det hjälpt mot förkylningar under många, många turnéer! ROCKIN!

Har du ett recept du vill dela med dig av?

Jag kommer spontant att tänka på en sommarsoppa som trumpeteran Lasse Almqvist bjöd på för några år sedan. Jag har utvecklat den lite, om jag kommer ihåg rätt:

Koka upp vitt vin, färskpressad citrus, vanilj fr vaniljstång, sockerlag.
Låt svalna.
Koka mycket fint riven stjälkad rabarber ett tag. Lägg i soppan.
Skiva jordgubbar som dragit i lite honung och basilika – efter smak i soppan.

En kall fantastisk sommarsoppa, som efterrätt.
Passar bra till Nina Nastasia, Lee Konitz eller Frida Hyvönen!

Peace & fire // mg

Inlägget gjort

Fifteen minutes of frame: Silence Kit

Fifteen minutes of frame: Silence Kit

Fifteen minutes of frame: Silence Kit
This past Saturday I had the Osbeck brothers over to play Fifteen Minutes of Frame. They performed under the name Silence Kit but realized there’s another band by that name in Bangkok and another in Russia so they’ll soon come up with another name! Enjoy the music and I’ll keep you posted if they change their name! Thanks again for the music Björn and Svante!

#fifteenminutesofframe: Silence Kit

Silence Kit i #fifteenminutesofframe på Llama Lloyd!

Posted by Llama Lloyd on Sunday, July 24, 2016

Inlägget gjort

Arre! Arre! Mjukglass hela dagen!

Arre! Arre!

Inför Way Out West pratar vi mat med några av banden som spelar, först ut är Malmös finest, Arre! Arre!

Vad är ni sugna på just nu?

Lidia: Pistage-glass.
Anna: Cocio, fick nyss sådant himla sug på det. 

Vad är era favoritfrukter?

Lidia: Avocado.
Anna: Passionfrukt, mmm, gott!

Äter ni mjukglass, trots att Margaret Thatcher var med och uppfann det? [Soft ice-cream on the beach]

Lidia och Anna: Nöden har ingen lag! [Har nyss fått höra att det inte verkar vara så att Thatcher var med och uppfann det trots allt.]

Vad är favoritgodiset? [Hard candy]

Lidia: Surt.
Anna: Choklad, choklad, choklad!

Odlar ni nåt själva?

Lidia: Jag bor på landet så ja, odlar jättemycket: majs, tomater, gurka, morötter m.m.
Anna: Odlar mitt klasshat.

Har ni nåt gött recept på en soppa eller bakverk som jag kan göra på kafé Llama Lloyd?

Lidia: Salmorejo, en spansk kall soppa som liknas gazpacho. Tomat, vitlök, bröd, vatten, olivolja och lite kokt ägg och serrano-skinka i små bitar på (funkar även med vegan-skinka såklart).
Anna: Kladdkakemuffins, sjukt gott ju! Är inte så bra på att baka men laga mat kan jag mer. Angående soppa så kikärtssoppa. Kikärtor, gul lök, vitlök, grönsaksbuljong, viola! Och lite creme fraiche och ärtskott uppe på.

facebook.com/arrearreband
arrearre.bandcamp.com
Arre! Arre! på Spotify

Inlägget gjort

Llama Lloyd – open for business!

IMG_1380

Välkommen till Llama Lloyd, kulturkafét som uppmanar dig att välja cykeln!

Llama Lloyd är ett litet fik på hörnet av Tunnbindaregatan och Väderkvarnsgatan på Hisingen, jaha, DÄR, tänker du då. Om jag säger ett kvarter från Kvilletorget, mot moskén till, så kanske du har koll. Annars har du en fin karta här!

Här serverar jag grötfrukost, sopplunch, mackor, bakverk och jävligt bra kaffe. Menyn är ständigt föränderlig, kanske vill du att din matkonst ska vara med på menyn? Visa mig hur en gör världens bästa soppa så kan den få vara med som Abduls soppa! Kommer du på cykel får du 10% rabatt på allt ätbart! Så fixa den där punkan nu då!

Öppettider:
TIS-LÖR 11-18
SÖN-MÅN STÄNGT

Var social vet ja, det är jag! Mvh, Robin.
Instagram
Facebook
Twitter

robin@llamalloyd.se

Inlägget gjort

Tyra i Dolores Haze har ett bra bakistips: mjölk!

Dolores Haze. Foto: CG Von Platen

Det var länge sedan nu, men här kommer en ny matintervju, denna gång med Dolores Hazes gitarrist Tyra Hasselrot aka Groovy Fuck. Enjoy!

När du är full of booze. Vilken sort? (Reaching Placebo)

När det gäller drinkar är det oftast Lucky Lollo som får göra dom, hon gör bl.a en jättegod med Likör 43, kaffe och grädde. Annars brukar vi mest dricka Grängesbergs på Dovas, Hornsgatan.

Dricker du mjölk? (Milk)

Det gör jag! Ett stort glas kall mjölk är typ mitt bästa bakistips, faktiskt! Det är också bra om man är på festival eller turné och är lite rädd för att få skörbjugg eller så…

Odlar du nåt själv? (Garden)

Jag har tyvärr aldrig riktigt odlat nåt. Förutom sån där krasse man odlade i gamla mjölkkartonger som man fick med happy meal när man var liten? Men på somrarna brukar jag i alla fall sno blommor i kolonilotter och göra vackra arrangemang i mitt sovrum.

Vad är din favoritfrukt?

Det var äpple tills vi fick reda på att Bill Kaulitz i Tokio hotel är allergisk mot äpplen, så nu bojkottar vi dom.

Har du nåt gött recept?

Jag och Groovy Nickz brukar alltid laga en maträtt som heter Gegga när vi är i studion! Det är både veganskt och jättelätt att laga. Så här gör man:

Öppna en burk med burkmajs.
Häll över en burk krossade tomater i burkmajsburken (man kan ta krossade tomater med basilikasmak om man känner sig lyxig).
Häll i ICA Basic-oliver.
Ät med sked.

Inlägget gjort

Run for your life #RunCOP21

Foto: Jonas Esteban Isfält

Tjoho! Nästa torsdag, den 19:e, ska jag springa i #RunCOP21! Jag kommer att springa för cykeln! Om ni inte känner till Run for your life kolla livestreamen här nedanför! Vi är alltså tusen pers som ska springa stafett till klimatmötet i Paris i världens största performance arrangerat av Riksteatern! Jag kommer springa min sträcka här i #gbgftw i gryningen och jag tänkte att det vore kul om ni skulle vilja #cykla kring mig när jag springer! Alltså inte mellan följebilarna, men så ni syns i bild i bakgrunden! Exakt sträcka och tid kommer snart!

Attenda och sprid gärna eventet (även om du själv inte kan vara med och springa eller cykla!) facebook.com/events/847866545332280/#