Publicerad den 2 kommentarer

Cykelkompis 1: Jiaojiao

Cykelkompis 1 - Jiaojiao

I år jobbar jag med att ta fram ett program för personer som vill börja cykla till jobbet, men av olika skäl inte tagit steget att bli cykelpendlare. 

Jag kallar projektet Cykelkompisar och har helt snott det från London Cycle Buddies, men till skillnad från London-gänget kommer jag fokusera på de som vill cykla till jobbet! 

I början kommer det vara jag som cyklar med de nya cyklisterna, men så småningom är tanken att jag kopplar ihop nya cyklister med volontärer som är erfarna cyklister. Maila mig om ni är intresserade av att vara volontär eller att få en cykelkompis som cyklar med dig till jobbet några gånger!

Skärmdump från trafiken.nu där den visar "bästa" vägen mellan Wieselgrensplatsen och Volvo Torslanda.

Häromdagen hjälpte jag min första nya cyklist hitta den bästa vägen till hennes nya arbetsplats, Volvo Torslanda, och jag valde faktiskt precis samma väg som trafiken.nu

Hon bor vid Wieselgrensplatsen och vi cyklade utefter Hjalmar Brantingsgatan på den separerade cykelbanan, men svängde av strax innan Långströmsgatan och genade in genom husen till den branta backen upp till Norra Biskopsgården och sedan vidare via vattentornet in i Svarte Mosse. När vi kom fram till Hisingsleden visade det sig att de renoverade cykeltunneln under motorvägen och den alternativa vägen innebar att vi fick leda cyklarna över denna autostrada och att sedan försöka ta sig tillbaka till cykelbanan var riktigt illa så när vi kommit fram till Volvo testade vi en annan väg tillbaka, en separerad cykelbana upp till Hisingsleden, som vi korsade i korsningen söder om den vi korsade första gången. Därefter cyklade vi efter Hisingsleden där det var nylagd fin cykelbana och sedan när vi kom till Biskopsgårdens industriområde valde vi att inte cykla igenom där då J inte kände sig trygg med blandtrafiken där. Istället cyklade vi under 155:an och tillbaka upp till Biskopsgården via Ovädersgatan, men där byggdes ny fin cykelbana så vi fick in i blandtrafik på Mildvädersgatan igen. Därefter Hjalmar tillbaka igen. Blir nog bra när Ovädersgatan är klar!

Snabbaste vägen är inte alltid den säkraste, men den omväg vi tog på tillbakavägen var inte heller den den bästa. J cyklar numera Hjalmar Brantingsgatan upp till Sommarvädersgatan, fortsätter på den, korsar den samma vid Önskevädersgatan och vidare över spårvagnsspåren och leder cykel uppför den branta backen där GC-banan går förbi den nya gatan med det passande namnet Cykelvädersgatan och därefter Sjumilastigen genom Svarte Mosse. 

När de är klara med underhållet i tunneln under Hisingsleden kommer hon ha säker separerad cykelbana eller GC-bana nästan hela vägen till sitt nya jobb. 

Lärdomar under cykelturen:
Komiskt att undvika att cykla med bilar till en biltillverkare.
Det är svårt att undvika att cykla i blandtrafik. 
Det byggs nya, breda cykelbanor som tar plats från biltrafiken (Ovädersgatan blir smalare för bilister).
Cykelbanan utefter Hisingsleden är klar till Assar Gabrielssons väg sånär som hundra meter (finns inga planer på fortsatt utbyggnad vad jag vet).

2 reaktioner på “Cykelkompis 1: Jiaojiao

  1. Hisingsleden mellan Assar Gabrielssons väg och Björlanda vägen håller på att byggas om tillbredare bilväg med planskilda korsningar och GC bana på den västra sidan om bilvägen. Tunneln för cykelbanan som var stängd för er, kommer att ersättas av en cykelbro när vägen är färdig. Jag cyklar också via vattentornet i Biskop o genom skogen ner mot Volvo dagligen o har undrat omvägarbetet. Så jag kollade in trafikverkets sidor där jag hittade detaljerade ritningar o andra beskrivningar om bygget.

    1. Aha. Bra med bro. Tack för infon, Göran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.